В Україні очікується нова хвиля зростання цін на продукти у 2026 році — експерт 

У 2026 році в Україні прогнозується подорожчання м’яса, молочних продуктів і хліба, тоді як ціни на овочі залишаться відносно стабільними.

Продукти.

Фото - Freepik.

У 2026 році більшість продуктів харчування в Україні продовжать дорожчати. Про це повідомив економіст Володимир Чиж у коментарі Новини.LIVE, пише НБН. Зростання цін пов’язане з інфляцією, підвищенням витрат на виробництво, логістику, енергоносії та наслідками російських атак на енергетичну інфраструктуру.

За прогнозами фахівця, у першому кварталі року стабільними залишаться ціни на борщовий набір — капусту, моркву, цибулю та буряк. Проте ближче до весни можливе їхнє підвищення через дефіцит запасів. Картопля коштуватиме близько 25–30 гривень за кілограм, капуста — до 25, морква і буряк — у межах 20–22 гривень, а цибуля — приблизно 18 гривень за кілограм.

«Найбільше додадуть у ціні тепличні овочі — огірки та помідори. Вартість може зрости до 200 гривень за кілограм і вище через дорожчання електроенергії та імпортну складову», — пояснив Чиж.

Молочна продукція вже подорожчала на 15–25% за рік і надалі зростатиме ще на 7–10%. Вищі ціни очікуються на масло, кисломолочні вироби та молоко через збільшення витрат на утримання худоби, корми та транспортування. М’ясо у 2025 році зросло в ціні приблизно на 20%, а у 2026-му може подорожчати ще на 10%. Причинами залишаються підвищена собівартість виробництва, енергетичні ризики та коливання попиту.

Цукор поки що залишається стабільним — у межах 40–48 гривень за кілограм. Хліб, навпаки, може подорожчати до 25% у разі продовження війни та перебоїв в енергопостачанні. Якщо ситуація стабілізується, підвищення складе не більше 10–12%. Загалом експерти прогнозують, що у 2026 році харчова інфляція в Україні залишиться помітною через вплив воєнних і енергетичних факторів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Україні посилюють перевірки субсидій і можуть позбавляти допомоги окремих отримувачів.

Exit mobile version