Що таке спліт система і принцип її роботи?

Вибираючи кондиціонер в свій будинок або квартиру, необхідно уважно вивчити всі можливі варіанти, які представлені на ринку побутової техніки. Кліматична техніка відрізняється не тільки зовнішнім виглядом, але також пристроєм і принципом роботи. Одним з важливих чинників при виборі є ціна пристрою. Не секрет що чим дорожче кондиціонер, тим більше він сучасний і надійний. Більшість жителів віддають перевагу моделям, які непогано зарекомендували себе в експлуатації.

Що таке спліт система?

Спліт-система складається з декількох окремих блоків. Внутрішній блок використовується в якості випарника, а зовнішній являє собою компресорно-конденсаторний пристрій. Зовнішній блок, який встановлюється із зовнішнього боку приміщення, має в наявності компресор, вентилятор і конденсатор.

Спліт-системи за призначенням поділяють:

Спліт-системи можуть бути:

За способом розміщення внутрішнього блоку спліт-системи бувають:

Для побутового застосування у звичайних випадках вибираються настінні спліт-системи.

Настінні — досить ефективно відводять тепло або холод внаслідок того, що зовнішній блок, виведений за межі приміщення на вулицю. Такі системи мають дуже високою якістю збірки, блокуванням по тиску і інші переваги. Як правило, системи такого типу встановлюють в житлових приміщеннях.

Підлогові кондиціонери — досить легко переміщуються з місця на місце в одному приміщенні або ж є можливість перенесення в інше приміщення. Такий кондиціонер прекрасно працює на функції обігріву, але недоліком є ​​низька ефективність приладу внаслідок необхідності підсосу повітря зовні. Стельові системи — розраховані на приміщення незначного обсягу з витягнутою конфігурацією, і дозволяють рівномірно розподіляти повітряний потік по всьому приміщенню. Касетний тип кондиціонера найбільш оптимальний для великих приміщень, обладнаних підвісний стельової системою. У таких систем кондиціонування внутрішній блок може бути змонтований за підвісною стелею, унаслідок чого буде видно тільки красива решітка.

Монтаж спліт-системи

Встановлення кондиціонерів у Львові та й впринципі у всій Україні вимагає професійних навичок та відповідної освіти, щоб спліт-система ефективно та безперебійно працювала.

Зовнішній блок, як правило, монтується на даху, балконі, зовнішній стіні будівлі, горищному приміщенні. Розміщення внутрішнього блоку відбувається безпосередньо в самому приміщенні, оскільки його призначення полягає в фільтрації, охолодженні або нагріванні повітря. З’єднання блоків системи відбувається за допомогою двох тонких трубок виготовлених з міді, які піддаються теплоізоляції і укладаються в пластикових декоративних коробах, в штробах стін і так далі.

Процес монтажу — це досить складна робота, що не йде в порівнянні, скажімо з установкою холодильника. Все набагато складніше, і тому навряд чи ви будете в змозі своїми силами правильну установку.

Принцип роботи спліт-системи

Робота системи полягає в тому, що при необхідності охолодження повітря в приміщенні, з теплообмінника зовнішнього блоку по першій мідній трубці здійснюється подача фреону у внутрішній блок, де відбувається його обдув вентиляторами, що і дозволяє охолодити повітря. При необхідності нагрівання повітря в приміщенні відбувається зворотний процес, тобто випарником ставати конденсатор зовнішнього блоку, а випарник починає виконувати функції конденсатора. Спліт-система оснащена не тільки випарником і конденсатором, а й компресором, розміщеним в зовнішньому блоці кондиціонера. Основною функцією компресора є стиснення холодоагенту фреону, для надання йому властивостей, що дозволяють значно підвищити ККД системи. При приєднанні до одного зовнішнього блок системи декількох внутрішніх приладів виходить спліт-система, яка, як правило, встановлюється приміщеннях різних установ.

Exit mobile version