Омельченко розповів, чи можливо повністю подолати дефіцит електроенергії в Україні за рік

Директор енергетичних програм «Центру Разумкова» Володимир Омельченко пояснив, чи можливо за рік повністю подолати дефіцит електроенергії в країні.

Енергетична система України

Фото – thepage.ua

У коментарі OBOZREVATEL експерт розповів, що за останні шість днів ситуація в українській енергосистемі стабілізувалася, обмеження діють лише на Одещині, інформує «НБН».

За словами Омельченка, теоретично Україна могла б подолати дефіцит електроенергії за рік, на що знадобляться мільярди гривень.

«Може вона подолати цей дефіцит, але для цього потрібно проаналізувати ситуацію повністю: що там порушено, скільки потрібно капітальних вкладень на ремонт та відновлення, будівництво нових підстанцій, генерації тощо», – повідомив фахівець.

Експерт зазначає, що основною проблемою на сьогодні є не великі руйнування через обстріли росіян, а нинішня економічна модель ринку електроенергії, яка не сприяє відновленню енергетичної системи.

Омельченко додав, що практично всі енергетичні компанії в країні працюють зазнаючи збитків і для відновлення пошкоджених об’єктів, установки нових потрібні колосальні фінансові вливання. Якщо економічна модель ринку не передбачає цих мільярдів, відновлення енергосистеми може тривати дуже довго, незважаючи на допомогу союзників України.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Денис Шмигаль озвучував суму, яка потрібна Україні для відновлення енергетики, інфраструктури та житла.

Exit mobile version