Шпигун із Росії: як бізнесмен у Польщі збирав інформацію про армію країни ЄС

Окружна прокуратура міста Гданськ затвердила обвинувальний висновок щодо громадянина РФ у справі про шпигунську діяльність.

Поліція Польщі.

Фото - reuters.com

Про те, з яких вагомих причин росіянин вирушить за ґрати на чималий термін, пише «НБН» із посиланням на офіційну сторінку Національної Прокуратури Польщі.

Як зазначається, росіянин упродовж кількох років проживав у Польщі, де навіть завів власний бізнес. Однак починаючи з 2015-го по 2022-й рік, до моменту затримання у квітні минулого року, фігурант справи вирішив взяти участь у діяльності військової розвідки РФ, видобуваючи та збираючи інформацію про польську армію.

Відповідно до версій слідства, громадянин РФ проводив збір даних щодо «місцезнаходження окремих військових частин, їх організаційно-штатної структури, фактичного штатного розкладу, структури командування, грошового забезпечення солдатів», включаючи відомості про озброєння, військову техніку, будівництво та принципи взаємодії військ.

Шпигунству допомагало те, що росіянин перейшов до тісного спілкування з польськими військовослужбовцями на зустрічах, на яких проводилися історичні реконструкції, особливо якщо це відбувалося поблизу військових частин на північному сході Польщі.

Окрім агентурної діяльності, обвинуваченому закинули статтю про корупцію, оскільки росіянин імітував правильне оформлення товарів на митниці.

У результаті громадянина РФ взято під варту, й він може опинитися за ґратами терміном до 10 років. Раніше ми писали, навіщо Польща надсилала в Україну «Гуманітарний контингент поліції».

Exit mobile version