США готові до заходів у відповідь: Китаю не дадуть допомагати РФ у війні проти України

Держдепартамент США повідомив, у якій ситуації Вашингтон, не вагаючись, введе деякі заходи проти Пекіна.

Держдепартамент США.

Фото - reuters.com

Про те, що Білий Дім заздалегідь застерігає Китай від відправлення Росії озброєння чи іншої допомоги летального характеру для використання у війні проти України, пише «НБН», посилаючись на матеріал видання «Голос Америки».

За словами представника Держдепартаменту Неда Прайса, у Вашингтоні з увагою стежитимуть за тим, щоб дипломатична та економічна підтримка Москви Пекіном не розширювалася. Зокрема, поки США не помітили, щоб Китай надавав РФ допомогу летального характеру, проте Вашингтон не вважає, що така можливість знята з порядку денного, і це викликає занепокоєння. Вже зараз Білий Дім дуже пильно відстежує всі можливі порушення.

Також, нещодавно Державний секретар США Ентоні Блінкен висловив побоювання своєму китайському колезі Ван І щодо можливих роздумів КНР про надання матеріальної підтримки РФ, коли двоє чиновників зіткнулися в період проведення конференції з безпеки в Мюнхені минулих вихідних.

Прайс додатково зазначив, що уряд Китаю вже відкрито допомагає Росії на інших напрямках, наприклад, коли розповсюджує пропагандистські тези Москви. У результаті Вашингтон змушений чітко попередити Пекін про реальні негативні наслідки для двосторонніх відносин, якщо в Китаї спробують «схилити шальки терезів на полі бою на користь Росії». І тоді США, без довгих вагань, запровадять санкційний пакет проти китайських компаній. Проте представник Держдепартаменту не уточнив, що конкретно зроблять США, наголосивши, що такий «нечіткий» підхід відповідає американським інтересам.

Раніше ми писали, що візит Байдена до Польщі може змінити баланс сил у Європі.

Exit mobile version