Дзвінок Сі Цзіньпіна Зеленському: ЗМІ з’ясували, для чого глава Китаю хотів використати ці переговори

Журналісти дізналися про мету телефонного дзвінка глави КНР Сі Цзіньпіна українському лідеру Володимиру Зеленському, який відбувся вперше після початку повномасштабної війни Росії проти України.

Сі Цзіньпін

Фото – rossaprimavera.ru

Видання Financial Times стверджує, що телефонна розмова китайського лідера з українським президентом, яка відбулася 26 квітня, була спробою Сі Цзіньпіна зменшити негативний вплив скандального висловлювання посла КНР Лу Шає, інформує «НБН».

Журналісти, посилаючись на деяких чиновників ЄС, розповіли, що глава Китаю невипадково обрав час для переговорів із Зеленським. Після того, як дипломат КНР спровокував скандал своєю заявою про суверенітет пострадянських країн, Пекіну довелося якось відшкодовувати збитки.

Висловлювання китайського дипломата зіпсували репутацію країни в Європі, тому Пекін зрозумів, що потрібно робити кроки на зустріч Україні, щоб підтвердити підтримку її суверенітету та незалежності, а також переконати Євросоюз у щирості нейтралітету КНР у війні.

У статті наголошується, що китайське керівництво сподівається на те, що воно матиме право голосу в Україні після завершення війни, запобігши її повному повороту на Захід у процесі державного будівництва після закінчення бойових дій.

Раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг, коментуючи переговори Зеленського та Сі Цзіньпіна, вказав на важливий нюанс у позиції Китаю.

Exit mobile version