Політолог пояснив, що стоїть за скандальними висловлюваннями Ердогана про Ізраїль та бойовиків ХАМАСу

Турецький лідер Реджеп Ердоган жорстко розкритикував Ізраїль і підтримав палестинське ісламістське терористичне угруповання ХАМАС. Політолог Володимир Фесенко пояснив скандальні заяви президента.

Реджеп Ердоган

Фото – delfi.ee

У коментарі виданню «РБК-Україна» політичний експерт розповів, що стоїть за скандальними заявами турецького президента про війну в Ізраїлі, інформує «НБН».

Ердоган назвав бойовиків ХАМАСу, які вторглися до Ізраїлю, «групою визволителів» та побачив «логіку» у їхніх діях. Водночас, він звинуватив Єрусалим в організації звірств у секторі Газа.

Пізніше під час мітингу на підтримку Палестини в Стамбулі турецький лідер назвав терористів ХАМАСу «братами», а Ізраїль – «окупантом» та «військовим злочинцем».

Фесенко вважає, що Ердоган вирішив використати події на Близькому Сході на свою користь. Заявою про війну між хрестом та півмісяцем він нагадав про протистояння між Заходом та мусульманським світом.

На думку політолога, глава Туреччини продемонстрував, що він претендує на роль лідера роз’єднаного мусульманського світу. Водночас це не означає, що він готовий розпочати бій із Заходом, Америкою чи Ізраїлем.

Експерт зазначає, що Ердоган не наскільки дурний, щоб робити кроки, які суперечать інтересам Анкари. Наприклад, він міг би перекрити нафту, яка надходить до Ізраїлю з Азербайджану через територію його країни, проте не зробив цього.

Фесенко підсумував, що турецький політик робить пафосні заяви, проте, швидше за все, він продовжуватиме діяти стримано, як і більшість інших арабських держав.

Нагадаємо, що також Ердоган скасував свій запланований візит до Ізраїлю.

Exit mobile version