Особливості та критерії вибору гранітних пам’ятників на могилу

Після смерті рідних усе, що можуть зробити близькі, — це гідно вшанувати їхню пам'ять, добре облагородивши могилу та встановивши пам'ятник. Сьогодні на ринку досить великий вибір матеріалів для виготовлення меморіалів, але лідерство багато років утримує граніт.

Ця гірська порода заслужила таку любов і довіру через свою неймовірну міцність, зносостійкість і безумовно красу. У цій статті ми розповімо про особливості граніту, переваги та недоліки виробів з нього. Про правила догляду та вибору гранітної пам’ятника, а також розкриємо особливості монтажу цих надгробних споруд.

Граніт: порода з неперевершеними якостями

Граніт – одна з найпопулярніших порід для виготовлення надгробних пам’ятників, а також іншого типу монументів та споруд. Її основною складовою є кристали кварцу, слюди та шпату, які утворюють характерну зернисту структуру. Особливістю граніту є його міцність та стійкість до атмосферних впливів, а також його природна краса, що зберігається протягом багатьох поколінь.

В Україні є чимало кар’єрів, де видобувають цей камінь. Здебільшого вони належать компаніям, які власне і виготовляють гранітні пам’ятники, наприклад, таким як https://ukr.granite.ua/nadgrobni-pamyatnyky/. До речі, на цей критерій слід звертати увагу вибираючи підрядника, адже якщо виробник має власні потужності та кар’єри, то і ціна буде дешевшою, і якість на 100% висока.

Переваги та недоліки пам’ятників із граніту

Вироби з даного матеріалу мають безліч плюсів, що робить їх такими привабливими для багатьох людей.

Купити гранітні пам’ятники варто через наступні переваги:

  1. Міцність та довговічність. Граніт це одна з найміцніших природних порід, що робить пам’ятники з нього стійкими до пошкоджень та впливу погодних умов. Будь-який меморіал, незалежно від клімату, середовища та догляду, простоїть щонайменше 50 років. Звісно, за умови, що буде проведено правильний монтаж.
  2. Естетичний вигляд. Зерниста структура граніту надає пам’ятникам вишуканості та природної краси. Різноманітність кольорів і текстур дозволяє вибрати варіант, що найбільш підходить для особистих уподобань. Серед популярних кольорів, що вибираються для виробництва пам’ятників, можна виділити: сірий, червоний, зелений та чорний. Всі відтінки приглушені не яскраві, тому виглядають доречно і не кричать.
  3. Легкість догляду. Вироби із граніту не вимагають складних процедур обслуговування. Вони стійкі до більшості забруднень, легко чистяться та витираються звичайними миючими засобами. Завдяки своїй високій щільності порода не вбирає вологу, не схильна до появи грибка і як наслідок плям, які було б складно відчистити. Головне не протирайте поверхню твердими щітками, щоб не залишити подряпин.

Звичайно, як і у будь-якого матеріалу, цей теж має деякі недоліки. Серед мінусів можна відзначити таке:

  1. Висока вартість. Це, мабуть, найдорожчий матеріал, порівняно з іншими доступними альтернативами. З ним може конкурувати лише мармур, але граніт — це, безумовно, більш вигідна інвестиція, адже на відміну від мармуру має більшу зносостійкість та витривалість.
  2. Велика вага. Гранітні плити можуть бути дуже важкими, що може вимагати додаткових зусиль та засобів для їхнього транспортування.
  3. Складний монтаж. Самостійно встановлювати їх буде досить проблемно, тому рекомендується замовляти пам’ятники з виготовленням «під ключ». Тоді у вартість входить і транспортування та монтаж.

Порівняно з плюсами мінуси зовсім незначні. Тим більше, що це довгострокова інвестиція, яка точно себе окупить.

Гранітні пам’ятники Київ, або як обрати монумент серед великої кількості пропозицій

При виборі гранітного пам’ятника варто звернути увагу на такі фактори:

Уникайте компаній, які є посередниками між покупцем та прямим виробником. Такі продавці роблять чималу націнку.

Особливості монтажу гранітних пам’ятників

Монтаж гранітного пам’ятника – важлива процедура, яка потребує професійного підходу.

Основні етапи монтажу включають:

  1. Підготовчі роботи. Спочатку майстри готують фундамент для пам’ятника, який забезпечить йому стабільність та правильне розміщення.
  2. Транспортування та підйом. Гранітний пам’ятник повинен транспортуватися та підніматися з використанням спеціалізованої техніки, оскільки його вага значна.
  3. Кріплення. Далі пам’ятник слід правильно закріпити на фундаменті, використовуючи відповідні матеріали, інструменти та технології.

Не забувайте, що монтаж гранітних пам’ятників повинен проводитись професіоналами, які мають досвід та знання в даній галузі.

Ще один важливий нюанс – період встановлення. Робити це слід не раніше ніж через рік після поховання, адже на той час земля ще погано утрамбована, внаслідок чого конструкція може з часом нахилитися і вимагатиме повторної установки.

Exit mobile version