Передача F-16 Україні: аналітики пояснили, чому РФ втратить перевагу у повітрі

Аналітики вважають, що передача Україні американських винищувачів F-16 суттєво змінить ситуацію в небі, оскільки ЗСУ завдяки цим бойовим літакам отримають перевагу у повітрі. РФ серйозно стурбована постачанням західної авіації Києву і намагається перенести свої чорноморські бази подалі від українського кордону.

Винищувач F-16

Фото – army.mil

Експерти вважають, що отримання Україною F-16 кардинально не змінить перебіг бойових дій, проте перевага ЗС РФ у небі опиниться під загрозою, інформує «НБН» з посиланням на американське видання Newsweek.

Журналісти цитують американського військового, спеціального радника головкома ЗСУ Валерія Залужного Деніела Райса, який заявив, що передача Києву американських винищувачів має надати захисникам перевагу. Після того, як захисники отримають західну авіацію, кожна ціль РФ на тимчасово захоплених територіях опиниться в межах досяжності ЗСУ.

Аналітик Гаазького центру стратегічних досліджень Фредерік Мертенс переконаний, що Сили оборони завдяки F-16 отримають необхідні оборонні та наступальні можливості.

Експерт звернув увагу на те, що Москва серйозно стурбована передачею американських винищувачів Києву і почала готуватися до переміщення чорноморських баз ЗС РФ подалі від кордону з Україною.

Мертенс нагадав, що захисники змогли завдати ворогові серйозних збитків у Криму, використовуючи старі бомбардувальники Су-24 та крилаті ракети Storm Shadow. Він додав, що з появою західної авіації в Україні загроза для загарбників стане ще серйознішою.

Раніше у Повітряних силах ЗСУ закликали не поширювати фейки західних ЗМІ щодо отримання F-16 Україною.

Exit mobile version