Аналітики ISW оцінили загрозу повторного наступу військ РФ на Харків

У вашингтонському Інституті вивчення війни прокоментували російські заяви щодо повторного наступу окупаційних військ на Харків. У РФ повідомляють про намір створити 15-кілометрову «буферну зону» поряд із Бєлгородською областю.

Російські окупанти

Фото – ap.org

В аналітичному матеріалі ISW наголошується, що у вівторок, 9 січня, представник АП РФ Дмитро Пєсков заявив, що армія Путіна зробить усе можливе, щоб не допустити завдання ударів по Бєлгородській області з боку України, інформує «НБН».

Пропагандисти підхопили слова речника Кремля, закликаючи до створення «буферної зони» на Харківщині. Вони хочуть, щоби загарбники просунулися вглиб на 15 кілометрів, це нібито допоможе відсунути артилерію та реактивні системи залпового вогню ЗСУ від кордону з Бєлгородською областю. У ISW нагадали, що раніше подібні заклики у РФ звучали торік влітку.

Американські експерти переконані, що «друга армія світу» не зможе реалізувати пропозицію пропагандистів. Аналітики пояснили, що для просування вглиб на 15 кілометрів і кілька сотень кілометрів у ширину військам РФ потрібне велике і добре забезпечене угруповання, на відміну від підрозділів, що знаходяться в Бєлгородській області вздовж українського кордону.

В Інституті вивчення війни вважають, що ЗС РФ можуть активізувати зусилля щодо захоплення Куп’янська Харківської області найближчими тижнями. При цьому в регіоні «визволителі» можуть проводити тактичні дії, щоб відволікати захисників від оперативних зусиль окупантів під Куп’янськом.

Раніше у ЗСУ повідомили про ситуацію на Куп’янському напрямку, відповівши, чи є тривожні «дзвіночки» для обласного центру.

Exit mobile version