Путін хоче відсунути фронт та створити «демілітаризовану» зону в Україні: в ISW оцінили загрозу для Харкова

Російський лідер Володимир Путін видав нову порцію заяв про свої загарбницькі наміри в Україні, представивши це як ідею створити «демілітаризовану» зону на території сусідньої держави та відсунути фронт. У вашингтонському Інституті вивчення війни відповіли, чи є загроза для Харкова.

Володимир Путін

Фото – ЕРА

У середу, 31 січня, кремлівський диктатор на зустрічі зі своїми довіреними особами на виборах прокоментував атаки України у глибокому тилу країни-агресора. Військовий злочинець заявив, що для цього окупанти повинні «рухати всю лінію бойового зіткнення» і створити «демілітаризовану» зону, щоб запобігти ударам Сил оборони далекобійною зброєю, інформує «НБН».

У звіті ISW наголошується, що заявлені главою Кремля розпливчасті цілі фактично недосяжні, доки Україна продовжує боротися проти «другої армії світу». Крім того, ЗС РФ довелося б постійно «відсувати» лінію фронту, поки є неокуповані регіони, адже на новозахоплених територіях вони все одно потрапляли б під артилерійський вогонь ЗСУ.

На думку експертів, такі висловлювання російського лідера скоріше спрямовані на спробу використати нинішні наративи у західних ЗМІ, щоб зупинити підтримку України союзниками та змусити їх погодитись вести переговори з Кремлем на його умовах.

Аналітики звернули увагу на те, що глава РФ включив до «демілітаризованої» зони Харків, який раніше він називав «російським» містом. Ймовірно, Путін вирішив використати повідомлення про малоймовірний наступ окупантів на обласний центр, щоб відвернути увагу України від наступу загарбників на кордоні Харківщини та Луганщини.

В ISW додали, що у Бєлгородській області «визволителі» здатні проводити лише дії тактичного рівня, які могли б виконувати роль маневрів для відтягування та сковування Сил оборони України вздовж кордону.

Раніше в Інституті вивчення війни пояснили, навіщо Кремль підігріває тему «розділу» України у її країнах-сусідах.

Exit mobile version