Галущенко розповів, що може спровокувати серйозний ядерний інцидент на окупованій ЗАЕС

Глава Міністерства енергетики Герман Галущенко розповів, що може спровокувати серйозний ядерний інцидент на окупованій військами Російської Федерації Запорізькій атомній електростанції.

Окупована ЗАЕС

Фото – AFP

Міністр в ефірі національного телемарафону нагадав, що на Запорізькій АЕС немає українських ліцензованих фахівців із безпечного запуску реакторів. Через відсутність цих професіоналів на станції виникла серйозна загроза безпеці, що може призвести до ядерного інциденту, інформує «НБН».

Галущенко пояснив, що навіть якщо окупанти привезуть на ЗАЕС фахівців із країни-агресора – це буде неліцензований персонал. Запуск реакторів за їх участю неможливий у контексті законодавства України чи РФ та міжнародного права. Він наголосив, що лише в українських фахівців є ліцензії на експлуатацію Запорізької атомної електростанції.

За словами глави Міненерго, також на АЕС є серія значних технічних проблем, дві з яких – закінчення термінів використання ядерного палива та недостатня кількість води для охолодження реакторів.

Чиновник уточнив, що на ЗАЕС проблеми із водою почалися після знищення «визволителями» Каховської дамби. Щоб 6 блоків не функціонували, води вистачає, проте для запуску станції потрібні інші обсяги.

Нагадаємо, минулого місяця Генштаб ЗСУ попередив про можливу провокацію РФ на Запорізькій атомній електростанції.

Exit mobile version