Про те, за які продукти харчування українці тепер платитимуть більше, а за які — менше, пише «НБН», посилаючись на ціновий моніторинг «Інституту аграрної економіки».
Стали коштувати трохи дешевше з приходом весни, якщо порівнювати з груднем 2022-го року: звичайна гречана крупа — на 19,9 відсотка, буряк — на 20 відсотків, крупа пшенична — мінус 7 відсотків, яйця — мінус 6,9 відсотка, рис — мінус 4,9 відсотка, ячна крупа — мінус 3,3 відсотка, манна крупа — мінус 2,9 відсотка, свиняче сало — мінус 2,3 відсотка, рослинна олія — мінус 1,8 відсотка і борошно — мінус 1 відсоток.
Лідером зростання вартості на продукти, проти грудня 2022-го року, стала морква — вона подорожчала на 96,5 відсотка. Лише трохи відстають від цього коренеплоду білокачанна капуста — на 83,5 відсотка та цибуля — стала дорожчою на 72 відсотки. Якщо провести порівняння з цим березнем, то в наступні місяці також подорожчали: яблука — плюс 18,6 відсотка, морква — плюс 11 відсотків, свинина — плюс 8,5 відсотка, капуста білоголова — плюс 6,9 відсотка, пшоно — плюс 3,3 відсотка, дитяче харчування в молочних сумішах — плюс 3,1 відсотка і яловичина — плюс 2,2 відсотка.
Раніше ми писали про те, які продукти харчування в Польщі дешевші, ніж в Україні.