Повістка про мобілізацію в поштовій скриньці: юрист пояснив, чи буде покарання за ігнорування документа

Наразі через повномасштабне вторгнення РФ в Україні відбуваються посилені мобілізаційні заходи, що стосуються фактично всіх військовозобов’язаних, включно з тими, хто не проходив строкової служби в армії, тож особи, які не завжди мають стосунок до ТЦК/СП, тобто не є військкомами, можуть вручити повістку де завгодно, і будь-яким доступним способом, що не завжди є законним.

Повістка в армію.

Фото - tsn.ua

Про те, що в поштових скриньках або просто в щілинах дверей українці дедалі частіше виявляють повістки/повідомлення про виклик для складання протоколу, який передбачає винесення постанови про призначення штрафу, і чи можливе будь-яке покарання, якщо проігнорувати такі сповіщення, пише «НБН», посилаючись на роз’яснення, опубліковані в Telegram-каналі адвоката Романа Сімутіна.

За словами Сімутіна, зараз у вищевказані документи про виклик до військкомату стали вписувати цікаву фразу — «повідомлення або повістка вважаються належним чином врученими через обслуговчу організацію», тобто просто ЖЕК або його співробітників, наприклад, двірника. Адвокат пояснив, що з юридичного погляду, жоден двірник не має права на вручення повістки, але якщо цей припис узяти й поставити свій підпис, тоді вже не матиме значення, «хто і як її вручив».

Раніше ми писали про те, що у Нацполіції України розповіли, скільки в країні розпочато кримінальних проваджень за фактами ухилення від мобілізації, і яка область на 1-му місці за кількістю таких громадян.

Exit mobile version