Як інформує «НБН» із посиланням на аналітичний матеріал «Українського клубу аграрного бізнесу», ключовими передумовами, що спровокували значне коливання цін на продукти, стали підвищення попиту та скорочення обсягу пропозицій, а також низка сезонних чинників, що вплинула на ринок.
Зокрема, через низькі обсяги власного виробництва, залежність від імпорту, стабільно-високі витрати на кормову базу, а також несприятливу погоду (різке варіювання температурних і кліматичних умов), істотно зросла вартість:
- томатів — плюс 39 відсотків;
- моркви — плюс 30 відсотків;
- курячої тушки — плюс 10 відсотків;
- курячого філе — плюс 7 відсотків;
- курячих стегон — плюс 5 відсотків;
- свинини — плюс 1-2 відсотки;
- яловичини — плюс 4 відсотки;
- курячих яєць — плюс 10 відсотків (у середньому — 73,1 гривні/десяток);
- молока — плюс 11 відсотків;
- твердого сиру сорту «Голландський» — плюс 7 відсотків;
- вершків — плюс 5 відсотків;
- рослинної олії з насіння соняшнику — плюс 4 відсотки.
Раніше ми писали про те, що у Держстаті повідомляли, які продукти найбільше подорожчали в Україні за рік.