Ячмінь, кукурудза, жито: національні особливості віскі

Технологія виготовлення віскі передбачає виконання кількох важливих операцій, включно з дистиляцією вихідної рідини. До її складу входять злаки, причому далеко не будь-які. Саме від їхнього складу і пропорцій використання багато в чому залежать смако-ароматичні характеристики готового продукту. Розглянемо, які зернові використовуються для перегонки.

Фото - winetime.com.ua

Ячмінь

Вважається, що це найдавніший злак, окультурений людиною. І хоча посіви ячменю не настільки поширені, як пшениці або жита, цю культуру вирощують практично скрізь. А на території Шотландії, батьківщини віскі, злак особливо популярний. Тож не дивно, що й попередник віскі, ель, і сам скотч тут виготовляють переважно з ячменю.

Що стосується скотчів, то вони можуть бути односолодовими (виготовленими з одного сорту ячменю, вирощеного в одному місці, приклад — скотч Singleton) або ж блендованими/купажованими (змішування кількох різних сортів ячменю або додавання інших злаків, наприклад, віскі Баллантайнс).

Кукурудза

Ця зернова культура є переважною в США, тому місцеві сорти віскі виготовляють із кукурудзи. І якщо до складу вихідної сировини входить щонайменше 51% цього злаку, такий напій називається бурбоном. У нього характерний смак попкорну з ванільними відтінками, і що більша витримка, то виразніше він відчувається.

Невитриманий білий бурбон може бути виготовлений повністю з кукурудзи, але у витриманих марок частка цього злаку зазвичай не перевищує 80%.

Жито

Цей злак був окультурений порівняно недавно (приблизно за 1600 років до н. е.), але швидко поширився в усьому світі. Його активно вирощують і в Північній Америці, а віскі із жита виготовляють переважно в Канаді та в менших кількостях — у США. Як і у випадку з бурбоном, у справжньому житньому віскі кількість жита має бути понад 50%.

На смак він не такий солодкий, як бурбон, і з пряними нотками, що вносять добавки (мускатний горіх, ваніль, кориця).

Пшениця

Хоча це найпоширеніший у світі злак, з якого виготовляють чимало різних спиртних напоїв, суто пшеничних сортів віскі практично не буває. Ба більше, у переважній більшості випадків вміст пшениці не перевищує 51%. Проте його включають до складу сировини для перегонки багато виробників. Пшениця прекрасно поєднується з іншими злаками, зокрема ячменем, житом і кукурудзою. Тому напій із цим злаком виробляють і в Старому, і в Новому Світі. Пшеничний скотч або бурбон має характерний смак свіжоспеченого хліба.

Інші варіанти

Є і більш незвичайні варіанти:

  1. В Японії основною злаковою культурою вважається рис, тому тут виробляють рисовий віскі.
  2. Чиказька компанія Koval виготовляє алкоголь, використовуючи просо й овес.
  3. Бренд Corsair експериментує практично з усіма злаковими культурами.

Але всі ці сорти віскі вважаються екзотичними, здебільшого виробники використовують один із 4 основних злаків або їхню комбінацію. Більшість типів представлено в каталозі маркету Маудау. Тут можна вибрати і регіон виготовлення, і міцність, і витримку, й інші важливі для вас характеристики.

Exit mobile version