У Швеції активно обговорюють постачання винищувачів Gripen Україні – ЗМІ

За даними ЗМІ, у Стокгольмі почали активно обговорювати питання передачі Україні шведських багатоцільових винищувачів четвертого покоління Gripen. На позицію шведської влади вплинуло рішення інших країн надати Києву бойові літаки для боротьби із російськими загарбниками.

Шведський винищувач Saab JAS 39 Gripen

Фото – wikipedia.org

Видання Politico повідомляє, що відправка винищувачів Gripen в Україну стала більш обговорюваним предметом допомоги Києву після того, як Данія, Норвегія, Бельгія та Нідерланди ухвалили рішення щодо передачі американських багатофункціональних винищувачів F-16 для ЗСУ, інформує «НБН».

Журналісти пишуть, що якщо Стокгольм наважиться поставити Києву бойові літаки, процес може зайняти до року, перш ніж шведська авіація буде доставлена в Україну, оскільки пілотам потрібно буде освоїти незнайомі системи Gripen.

ЗМІ зазначають, що шведські бойові літаки суттєво допоможуть ЗСУ контролювати повітряний простір над країною, оскільки вони є відносно простими та дешевими в обслуговуванні. Крім того, такі винищувачі можуть працювати з більш вузьких та коротких злітно-посадкових смуг.

Раніше у Міністерстві оборони Данії анонсували передачу першої партії F-16 Україні.

Exit mobile version