Залужний двічі їздив у Прагу напередодні великої війни: у Чехії розкрили мету візитів генерала

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний напередодні повномасштабної війни кілька разів був у Празі. Екс-заступник голови Міністерства оборони Чехії, уповноважений чеського уряду з відновлення України Томаш Копечний розкрив мету візиту генерала до столиці.

Валерій Залужний

Фото – president.gov.ua

В інтерв’ю «Радіо Свобода» Копечний розповів, що оборонне відомство Чехії активізувало співпрацю з Києвом ще до 24 лютого 2022 року. У зв’язку з цим український воєначальник напередодні повномасштабного вторгнення РФ у січні та лютому приїжджав у Прагу, інформує «НБН».

За словами колишнього заступника голови МО Чехії, тоді Залужний із колегами обговорював зброю, яку Прага могла б передати Києву у разі початку великої війни з росіянами з військових запасів країни.

Чиновник нагадав, що в результаті Україна отримала від Чехії першу реактивну систему залпового вогню вже на четвертий день повномасштабного нападу військ Путіна, другу – на шостий день. В цей час інші західні держави вважали постачання зброї неможливими, вважаючи, що загарбники знищать колони.

Уповноважений чеського уряду з відновлення України уточнив, що за першу РСЗВ сплатила Прага, а за другу – громадяни країни, які зібрали кошти на купівлю системи.

Раніше глава МЗС Чехії розкритикував політиків, які втомилися від війни в Україні та пояснив, чому Європа має посилити допомогу Києву.

Exit mobile version