Три країни блокують спроби ЄС закупити боєприпаси для України за межами організації – ЗМІ

Журналісти заявили, що Європейський Союз вирішив закупити боєприпаси для України за межами організації. Проте група держав на чолі з Францією блокує зусилля ЄС щодо забезпечення ЗСУ снарядами.

Україна і ЄС

Фото – ЕРА

Американське видання Politico, посилаючись на трьох дипломатів Євросоюзу, пише, що низка країн на чолі з Францією блокують спроби організації використати гроші ЄС на закупівлю снарядів для України поза блоком, інформує «НБН».

За словами співрозмовників, ці держави не дають Європейському Союзу закупити боєприпаси для допомоги Києву за межами організації, оскільки виробникам зброї в Європі потрібні замовлення, щоб виправдати нарощування свого виробництва.

Дипломати зазначили, що цього тижня на засіданні комітету з питань політики та безпеки більшість представників країн-членів підтримали ініціативу використання грошей блоку для закупівлі боєприпасів, які виготовлені не в Євросоюзі.

Однак Франція, Кіпр та Греція виступили проти цієї ідеї, зробивши негайну підтримку Києва другорядною щодо мети розвитку збройової промисловості організації.

Наприкінці минулого місяця високопоставлений французький чиновник повідомив, що Париж схвалить закупівлю снарядів поза організацією, якщо ЄС не відправить в Україну обіцяний мільйон боєприпасів до березня.

Раніше в Берліні заявили, що цього року Німеччина передасть Києву в три-чотири рази більше снарядів.

Exit mobile version