Підвид коронавірусу «кентавр» активізувався в Європі: чи може Україна зіткнутися з новою епідемією

Європейські країни накриває новий підвид штаму COVID-19 "Омікрон" - "кентавр", з яким пов'язаний сплеск захворюваності. Лікар-інфекціоніст Валентина Маркевич оцінила ризик виникнення епідемії в Україні.

коронавірус кентавр

Дослідження коронавірусу. Фото - slovoidilo.ua

Відомо, що підвид коронавірусу «кентавр» виявили в Індії у травні, при цьому ВООЗ заговорила про нього лише на початку липня. Цим варіантом COVID-19 заразилися громадяни 10 держав, серед них країни з високим рівнем вакцинації – США, Великобританія, Канада, Німеччина та Нідерланди, інформує НБН з посиланням на Обозреватель.

Фахівці зазначають, що у «кентавра» набагато більше мутацій, ніж у «оригіналу», а це означає, що він заразніший. Оскільки цей підвид «Омікрона» новий, у вчених не так багато його зразків для досліджень, також вони не можуть сказати, чи має особливі симптоми.

Лікар-інфекціоніст Валентина Маркевич зазначила, що зараз у Європі вирує «Омікрон», який легко передається, проте не викликається тяжкого перебігу захворювання. Проте ВООЗ очікує на новий спалах через «кентавр» і до холодного періоду року захворюваність може зрости.

Медик вважає, що COVID-19 стане як сезонний грип і громадськості варто звикнути до нього, дотримуючись запобіжних заходів у вигляді носіння маски в багатолюдних місцях.

Інфекціоніст додала, що в умовах війни керівництво країни не має можливості проводити масове тестування громадян і відслідковувати статистику, тому українці повинні нести відповідальність за своє здоров’я та дисциплінувати себе.

Зазначимо, що охоронне відомство закликає громадян вакцинуватися, зокрема тепер можна зробити другу бустерну дозу вакцини від COVID-19. При цьому таке щеплення буде доступне окремим категоріям українців.

Exit mobile version