Прийом вітамінів та біодобавок: лікар пояснила небезпеку безконтрольного прийому таких препаратів

Лікар-нутриціолог Ганна Пархоменко стверджує, що багато людей, побоюючись захворіти, без консультації з фахівцем починають безконтрольно приймати вітаміни та БАДи.

Вітаміни

Вітаміни. Фото – fitnessfactor.ua

У своєму блозі в Instagram медик зізналася, що має пацієнтів, які щодня приймають по 5-10 біодобавок, при тому, що у них є порушення в організмі, інформує «НБН».

Нутриціолог зазначила, що вітаміни та мікроелементи мають сильний вплив на наш організм, тому їх потрібно приймати за призначенням. Наприклад, з вітаміном D важливо знати конкретну дозу для кожного пацієнта, для профілактики або лікування. При його надлишку відбувається інтоксикація і людині стає погано.

За словами Пархоменко, вітамін С не підходить для профілактики застуд, як вважається. Однак мало хто знає, що він може загострити хвороби ШКТ, подразнювати слизову оболонку шлунку і сприяти утворенню каменів у сечовивідних шляхах.

Викликати дефіцит міді, заліза, анемію та розлад метаболічних процесів може прийом високих доз цинку. З обережністю слід приймати і магній, надлишок якого спричиняє зниження артеріального тиску.

Фахівець не схвалює полівітаміни. За її словами, часто у таких коктейлях зустрічаються компоненти, які погіршують засвоюваність один одного. Лікар підкреслила, що нашому організму потрібна їжа, а не безліч вітамінів у таблетках, крім того, важливо розуміти, що абсолютно кожен препарат має обмеження в прийомі та побічні ефекти.

Раніше ендокринолог розповіла, які симптоми сигналізують про дефіцит вітамінів та мікроелементів в організмі.

Exit mobile version