Укус собаки чи хижої тварини: у НСЗУ розповіли, як надати першу допомогу

Укуси тварин є однією з найважливіших причин захворюваності та смертності у всьому світі. Зокрема, велику небезпеку становлять укуси тварин, хворих на сказ. У Національній службі здоров'я України розповіли правильний алгоритм дій у таких випадках.

Укус собаки

Укус собаки. Фото – vetsergposad.ru

Заразитися сказом можна через слину собаки чи хижої тварини, тому у разі таких укусів важливо негайно звернутися по медичну допомогу до травмпункту або зв’язатися зі своїм сімейним лікарем, інформує «НБН» із посиланням на Telegram-канал НСЗУ.

Також важливо знати, як правильно надавати першу допомогу при укусах тварин. Фахівці рекомендують насамперед ретельно промити рану чистою водою із милом. Після цього на місце укусу потрібно нанести антисептик і закрити рану або подряпину чистою пов’язкою.

Далі потрібно терміново звернутися до лікаря, щоб місце укусу обробили належним чином і при необхідності призначили антирабічну вакцину, яка запобігає захворюванню на сказ у 96-99% випадків. Головне отримати медичну допомогу не пізніше 14-го дня з моменту укусу.

Нагадаємо, що в Міністерстві охорони здоров’я України розповіли, чому не можна висмоктувати отруту при укусі змії, як правильно надавати першу допомогу в таких випадках і убезпечити себе від плазунів.

Exit mobile version