Спрощена закупівля у ЕСЗ: головні особливості

Спрощена закупівля у ЕСЗ: головні особливості.

Після законодавчого апгрейду 19 квітня 2020 року, у просторі електронних державних закупівль з’явився новий формат – спрощена закупівля.

Нова редакція Закону «Про публічні закупівлі» у статті 14 (тут) чітко визначає порядок її проведення. По суті, спрощений формат подібний до усім відомих «допорогів», що межували між 50 та 200 тисяч для товарів та послуг та до 1,5 млн. грн– для робіт. Головною відмінністю нововведення є обов’язковість проведення через ЕСЗ. Що стосується закупівель поза системою, цінового об’єму менше за 50 тисяч гривень, — про них має бути обов’язково прозвітовано. Альтернативним тут буде використання державного маркетплейсу Prozorro Market.

Оголошення закупівлі. Уточнення та подання пропозиції

Під час оголошення закупівлі, замовником, відтепер, одразу має бути надано пакет тендерних умов для майбутніх пропозицій. Важливим моментом тут є, що в останніх законодавчих нововведеннях особливу увагу приділено недопущенню дискримінації та підтримці прозорої конкуренції серед постачальників. Тому, ТД та проект договору публікуються разом з оголошенням на Прозорро.

Не менше трьох робочих днів має бути виділено на період уточнення – коли потенційний постачальник має можливість звернутися до тендерного комітету замовника або його уповноваженої особи з «гарячими» питаннями і, що дуже важливо, замовник зобов’язаний перед законом надати аргументовану відповідь чи внести правки до умов закупівлі (ТД). Для офіційної відповіді у коментарях під закупівлею державному покупцю відведено лише один робочий день.

Якщо під час періоду уточнення було внесено зміни до тендерних умов, тоді терміни подання пропозицій від учасників мають бути подовжені не менше, ніж на два робочі дні.

Весь період подання пропозицій становить 6 днів, під час яких внесення змін до тенерних умов навіть технічно неможливо. У разі, коли після оголошення закупівлі надійшла лише одна пропозиція з боку постачальників, — вона одразу переходить до етапу розгляду замовником, без необхідності проведення трьох раундів торгу.

Аукціон та кваліфікація

Якщо на оголошення про закупівлю відгукнулося двоє чи більше постачальників, проведення аукціону є обов’язковим. Після завершення подання кошторисів, система сама встановлює дату проведення аукціону, який проходить у звичні три раунди.

Термін розгляду переможця аукціону обмежено робочим тижнем – 5 днів. Якщо виграшна пропозиція була відхилена, система сама надає замовнику до розгляду наступний у черзі кошторис. Відхилення пропозиції може бути обгрунтоване невідповідністю умовам закупівлі або ненаданням фінансової гарантії, що для спрощеного формату є першою вимогою.

Зустрічаються відхилення від підписання договору з боку учасника. Це може стати поганою практикою та знизити довіру з боку держави. Адже, коли учасник протягом останнього року більше двох разів відхиляв пропозицію поточного замовника, останній може врахувати репутацію безвідповідального постачальника та відмовити йому у підписанні договору.

Інформація щодо статусу пропозиції після розгляду публікується протягом робочого дня з моменту  прийняття рішення. Якщо власник відхиленої пропозиції незадоволений таким рішенням та має вагомі аргументи, він має право отримати додаткові пояснення з боку тендерного комітету замовника. На задоволення такого запиту для замовника передбачено три робочі дні. Вагомою особливістю спрощеної закупівлі є неможливість звернення до АМКУ з оскарженнями рішень представників замовника саме через спрощений формат.

Укладення договору

Після оголошення про намір укласти договірні зобов’язання на постачання товару чи виконання робіт, регламентом передбачено двадцять робочих днів для підписання договору та публікації його сканованої копії у системі для громадського загалу. Публікація звіту про укладений договір відбувається не пізніше трьох днів з моменту його підписання.

Exit mobile version