Детально про шкідливість трудоголізму

Останнім часом робота без вихідних та відпусток стає нормою для успішних людей. Рано чи пізно така робота приведе до успіху, кар’єрного зростання. Насправді все навпаки.

Експерти стверджують, що якщо людина тривалий час працює більше восьми годин на добу, вона перевищує власні компенсаторні можливості. В даному випадку під загрозою нерідко опиняються і кар’єра, і здоров’я. А для тих, хто бажає досягти гарної посади та отримувати достойну заробітну плату, представлена робота на сайті kharkov.hh.ua від сервісу HeadHunter — тут є актуальні вакансії, рекомендації експертів щодо співбесід та можливість розмістити резюме.

Види трудоголіків

Фахівці розділяють трудоголіків на три основні категорії:
● кар’єристи — стають такими в результаті прагнення зробити кар’єру, достягти високої посади. Як правило, після отримання бажаного результату людина заспокоюється і переходить на нормальний режим праці і відпочинку;
● вимушені трудоголіки — працюють понаднормово не за власною ініціативою, а під тиском працедавців;
● ті, що поринають в роботу від життєвих проблем — це своєрідна захисна реакція.

Кар’єризм або втеча від проблем

Що спонукає людей ігнорувати канікули, відпустки з рідними? Чим пояснюється епідемія трудоголізму, що набирає оберти у цивілізованому світі? Вчені знаходять цьому дві причини. По-перше, гроші і прагнення досягти високого статусу, що пов’язано з реалізацією матеріальних потреб. По-друге, бажання втекти від побутових труднощів психологічного характеру. Подібне уникнення часто не усвідомлюється людиною, оскільки вона навантажує себе новими обов’язками, вимагає у начальства більше завдань, щоб у голові не залишилось місця для неприємних думок про особисте життя.

Серйозні наслідки трудоголізму

Американські лікарі розцінюють звичку працювати у поті чола як хворобу. Перманентні стреси без можливості повноцінної розрядки призводять до того, що рівень кортизолу в крові не зменшується. А вміст вільних радикалів, навпаки, неухильно підвищується. Це провокує розвиток таких серйозних захворювань, як депресія, інфаркт, інсульт і навіть онкологія.

Звучить вражаюче, але підтверджено статистикою: ті, що страждають хронічним алкоголізмом, живуть довше, ніж ті, хто схильний до синдрому відсутності відпустки. Особливо небезпечна пора року для трудоголіків — літо, коли на нервові, розумові і фізичні перевантаження накладається ще і спека.

Як позбавитись від трудоголізму?

Намагайтеся не затримуватися на роботі і не брати роботу на вихідні. Лікарі давно твердять, що баланс між роботою і відпочинком життєво потрібний. Також влаштовуйте інформаційний детокс, заведіть звичку перемикатися з робочих питань після виходу з офісу.

Вдумайтесь у значення слова «відпустка». Воно звучить як заклик відпустити думки, проблеми, переживання і переміститися в інше місце, вільне від робочих емоцій. Американські фахівці з вивчення трудоголізму розробили правила, які повинні допомогти людині поїхати у відпустку без думок про роботу.

● Залиште вдома ноутбук. Досвід показує, що завершити недороблену роботу в курортних умовах неможливо, а відпустку зіпсувати легко. Виключення можна зробити тільки для записника, куди можна записувати нові ідеї.
● Плануючи відпустку, уникайте ситуацій, коли вам було б нудно або нічого робити. Це може викликати загострення трудоголізму. Заповніть день повністю цікавими справами, екскурсіями тощо.

20% життя — це божевільна гонка на виживання. Немає упевненості, що можна до безкінечності просиджувати ночі за комп’ютером, бадьорити себе подвійним эспрессо, а канікули підміняти відрядженнями. Після тридцяти років резерви організму виснажуються, тому слід знайти баланс між роботою та особистим життям, захопленнями.

Exit mobile version