Скільки коштує війна Путіна для Росії: озвучено трирічний фінансовий план агресора

Президент РФ Володимир Путін планує збільшити витрати на військові потреби, оскільки Росія адаптує бюджет до потреб затяжної війни в Україні.

фінансування війни

Путін планує збільшити витрати на військові потреби. Фото - bloomberg.com

Про це повідомляє «НБН» із посиланням на Bloomberg.

Агентство ознайомилося із трирічним фінансовим планом, згідно з яким витрати на оборону тепер перевищать початкові бюджетні плани наступного року більш ніж на 43%. Категорія видатків на національну безпеку та правоохоронні органи зросте більш ніж на 40%.

Оскільки пріоритети зміщуються на користь військових, то вони віддаляються від таких галузей фінансування, як охорона навколишнього середовища.

Витрати на “національну оборону” становлять близько 5 трильйонів рублів (84 мільярди доларів), або 3,3% ВВП. Ці витрати стоять на другому місці після соціальних програм уряду.

Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем світу (SIPRI) оцінює, що на “національну оборону” в російському бюджеті припадає приблизно три чверті загальних військових витрат та враховує фінансування як на операційні витрати, так і на закупівлю зброї.

Виділення коштів на освіту та культуру на 2023 рік ледве збільшується, йдеться у документі. Витрати на охорону навколишнього середовища будуть приблизно на чверть менші за заплановані раніше 0,2% ВВП.

Початковий план передбачав скорочення видатків на оборону наступного року до 2,4% від економічного виробництва з приблизно 3,2% у 2022 році та 2,6% роком раніше.

“Ця зміна відображає велику відданість війні”, – пишуть журналісти.

У бюджетному плані вартість призову в 2023 році закладена в розмірі майже 16 млрд. рублів, а в 2024-2025 роках – 16,5 млрд. рублів щорічно. Більшість інших деталей військових витрат залишаються засекреченими та оприлюднюються лише загальні цифри.

За даними SIPRI, які відстежують світову збройову промисловість, минулого року Росія входила до п’ятірки країн з найбільшими видатками на оборону у світі. За оцінками аналітичних центрів, 2021 року Кремль збільшив витрати на військові витрати на 2,9% до 65,9 мільярда доларів, що стало третім роком поспіль після падіння в 2016-2019 роках.

Серед інших змін у бюджеті можна виділити скерування більше коштів на “патріотичне виховання” – програму, що включає історичні експонати, а також збільшення витрат на оснащення шкіл державною символікою.

Також раніше ми писали про те, що Зеленський висловився про терміни закінчення війни в Україні

Exit mobile version