В Україні зростуть зарплати, а безробіття скоротиться: прогноз Нацбанку

Нацбанк України очікує, що показник безробітних серед населення демонструватиме стабільне зниження на кілька відсотків на рік.

Зарплата

Фото - lb.ua

Як повідомляє “НБН” із посиланням на “24 канал”, експерти прогнозують, що поточного року він становитиме 16,9%, а 2025 року – 14,4%.

Серед основних чинників зниження безробіття в Україні експерти називають відновлення економічних показників і поступове відновлення роботи підприємств. Ще одним важливим фактором зниження безробіття є перемоги ЗСУ на фронті та поступове звільнення українських міст.

Активізація економічних процесів також позитивно вплине на розвиток України і, таким чином, сприятиме попиту на співробітників у різних сферах, вважають в НБУ.

Попри все це, показник безробіття все одно залишатиметься вищим, ніж до початку російського вторгнення, і причиною цього є суттєві диспропорції на ринку праці.  Така динаміка буде спричинена нерівномірним економічним відновленням за секторами та регіонами через наслідки війни.

Пожвавлення економіки також призведе до поступового зростання попиту на робочу силу і, таким чином, трудових доходів. Після закінчення війни їхньому збільшенню додатково сприятиме посилення конкуренції з роботодавцями за робочу силу. Уже цього року відновиться зростання трудових доходів, а надалі прискорюватиметься, причому це спостерігатиметься як у номінальному, так і реальному вимірах.

Нагадаємо, раніше ми вже писали про заробітні плати чоловіків і жінок.

Exit mobile version