В Україні помітно змінилася вартість продуктів: у НБУ пояснили, чому ціни на товари раптово знизилися

Темпи річної інфляції в нашій країні несподівано сповільнилися з 11,3 відсотка до 8,6 відсотка, що спричинено зниженням цін на овочі та фрукти з нового врожаю, але це не остаточна причина такої позитивної динаміки.

Інфляція.

Фото - unian.net

Про те, що протягом 2-х останніх місяців, в Україні фіксується дефляція, тобто економічна ситуація дещо покращилася, всупереч попереднім прогнозам банку-регулятора, пише «НБН», посилаючись на офіційну сторінку Національного банку України.

Як зазначають аналітики НБУ, швидкість зростання цін виявилася істотно нижчою за траєкторію прогнозування в «Інфляційному звіті» за липень поточного року, і це спровоковано високим обсягом пропозицій сирих харчових продуктів, зокрема овочів та фруктів із нового врожаю — темпи зростання вартості такої «сировини» стрімко впали до 3,4 відсотка в річному вимірі (р/в).

Зокрема, овочева агропродукція подешевшала на 25,7 відсотка р/в, завдяки розширенню кількості пропозицій — просіла вартість овочів у споживчому наборі, а також баштанних культур, внаслідок сприятливих погодних умов і нарощування сільгоспвиробництва в деяких регіонах. Утім, перестали дорожчати й алкогольні напої, що не пов’язано з «новим урожаєм», а спричинено лише уповільненим зростанням виробничих витрат на тлі тиску з боку «тіньового бізнесу».

Раніше ми писали про те, чому в Україні скоро подорожчають усі різновиди м’яса.

Exit mobile version