Економіст назвав продукти, які найближчими місяцями помітно подорожчають в Україні

Вартість продовольства в країні, наприклад, імпортного виробництва, залежить не тільки від курсу валют, оскільки спровокувати зростання цін на «соціальний кошик» можуть і малі обсяги майбутнього врожаю.

Продукти.

Фото - foursquare.com

Про те, що динаміка зростання вартості продуктів харчування в Україні, яка останнім часом була відносно «млявою», може радикально змінитися вже найближчими місяцями, пише «НБН», посилаючись на думку виконавчого директора «Економічного дискусійного клубу» Олега Пендзина, опубліковану «Апострофом».

За словами Пендзина, поточного року вітчизняні аграрії зберуть лише 75-76 млн тонн продукції, замість 83 млн тонн, як було у 2023 році (з них зернових культур — менше на 50 млн тонн). З цієї причини, слід приготуватися до зростання вартості хлібобулочних виробів і подібних товарів, у діапазоні від 5 до 7 відсотків.

Однак, через безперервну блокаду українсько-польського кордону, що ускладнює вивезення агропродукції, ціни на низку харчових продуктів, через великі обсяги пропозицій на внутрішньому ринку, наразі знижуються, але, якщо кордони країни «відкриють», і експорт відновиться, то вартість деяких продуктів значно зросте.

Крім того, типи продуктів, що не підлягають експорту, зокрема, м’ясо, молоко, м’які сири, продовжать зростати у вартості через високу вартість кормів для тваринництва: на 4-5 відсотків на прихід літнього сезону, але до осені ця тенденція стабілізується.

Раніше ми писали про те, чому в Україні скоро почне дешевшати картопля.

Exit mobile version