Як інформує «НБН» з посиланням на дані липневого «Інфляційного звіту», опублікованого Національним банком України (НБУ), в найближчі місяці очікується поступове падіння цін як на свіжі, так і на перероблені продукти завдяки появі на внутрішньому ринку нового врожаю.
Зниження відбуватиметься поступово, оскільки низка факторів продовжує чинити тиск. Серед них — неврожай окремих культур, весняні заморозки, а також подорожчання м’яса.
Зокрема, в червні ціни на сирі продукти підскочили майже на 29 відсотків — це пов’язано з нестачею запасів минулого року і скороченням пропозиції фруктів і ягід. М’ясо також різко подорожчало через падіж поголів’я худоби у тваринників на тлі спалахів захворюваності, зростання цін на корми та ослаблення гривні до євро, що збільшило вартість імпортних ветеринарних препаратів.
При цьому швидкість подорожчання оброблених продуктів (хліба і масла) «просіла» — до 18,2 відсотка. Основні причини: зменшення закупівельних цін на молоко, здешевлення борошна і стабільна робота енергетичної інфраструктури.
Аналітики НБУ обіцяють — у найближчі місяці продовольча інфляція знизиться до 3-4 відсотків за рахунок збільшення виробництва продуктів і врожайності. Однак, загальна інфляція у 2025 році, за новими прогнозами банка-регулятора, складе 9,7 відсотка, а цільовий рівень у 5 відсотків буде досягнутий тільки у 2027 році. Серед передумов: наслідки війни, ослаблення гривні та високі витрати бізнесу.
Раніше ми писали про те, як коливатиметься вартість євро та долара в першій декаді серпня.