Ситуація критична: в ЄС вимагали допустити експертів МАГАТЕ на Запорізьку АЕС

Жозеп Боррель, який обіймає посаду високого представника Євросоюзу із закордонних справ і безпекової політики, піддав засудженню дії російських загарбників на Запорізькій АЕС – найбільшій в Європі атомній електростанції.

Запорізька АЕС

Чи можуть статися вибухи на ЗАЕС? Фото - lb.ua

Як передає “НБН”, про це дипломат написав на своїй сторінці в мікроблозі Twitter.

Зокрема, дипломат зазначив, що держава – агресор, яка захопила атомну електростанцію, стягнула на ЗАЕС зброю, а потім обстріляла стратегічний об’єкт «серйозно та безвідповідально порушила всі правила ядерної безпеки».

Крім того, Боррель вимагає від російської сторони надати можливість доступу до ЗАЕС експертам Міжнародного агентства з атомної енергії.

«Євросоюз засуджує мілітарну діяльність РФ на Запорізькій АЕС. Такі дії безвідповідально та серйозно порушують норми ядерної безпеки. Крім того, Росія вкотре довела своє небажання дотримуватись міжнародних норм. МАГАТЕ потрібно надати доступ», – розповів Боррель,

Слід нагадати, що вчора, 5 серпня, російські загарбники пішли на безпрецедентний крок, оскільки двічі обстріляли Запорізьку АЕС. Внаслідок цього співробітники станції зафіксували три попадання на майданчик об’єкта, що призвело до ризику витоку водню, виникнення пожежі та поширення шкідливих речовин. Зі свого боку українські співробітники докладають усіх зусиль для недопуску катастрофи.

А вже сьогодні з’явилися чутки про можливе замінування станції, оскільки на Запорізьку АЕС росіяни доправили невідомий вантаж.

Раніше ми вже писали про те, що на Запорізькій АЕС через злочинні дії Росії може статися ядерна катастрофа.

Exit mobile version