Винищувач проти повітряної кулі: над США збили китайський аеростат-шпигун

На початку лютого 2023 року над США помітили підозрілий об'єкт-кулю. Він повільно рухався на висоті 20 км над тими штатами, де знаходилися секретні військові та ядерні бази.

Китай куля шпигун

Над США збили китайську повітряну кулю-шпигун. Фото - 24 канал

Шар-шпигун рухався над штатами Монтана, Айдахо і досяг узбережжя Південної Кароліни. У США вибухнув скандал, а Пентагоном було вжито заходів для захисту секретної інформації, пише “НБН” з посиланням на Foxnews.com.

Китай поспішив запевнити, що аеростат не є шпигуном – просто “метеозонд збився з курсу” і з атмосферними потоками залетів у повітряний простір США. Китаю не повірили, а держсекретар Блінкен скасував запланований візит до Китаю.

Коли об’єкт опинився над Атлантичним океаном біля берегів Південної Кароліни, в небо підняли винищувач F-22 Raptor. Аеростат-шпигун збили, але скандал не затих: “Китай відкрито шпигунить за США” – стало основною темою в американських ЗМІ на початку лютого.

Збивати повітряні кулі-зонди досить проблематично, оскільки вони можуть висіти у стратосфері на висоті до 40 км. ППО майже не бачить їх, ракети комплексу Patriot не злітають так високо, а гранична висота польоту винищувачів – близько 20 км.

За допомогою таких “метеозондів” можна робити якісні знімки місцевості, знімаючи її під іншим кутом, ніж із супутника. Такими зондами можна керувати на відстані, розгортати їх у потрібному місці за короткий час та проводити розвідку.

Нагадаємо – експерти вважають, що перемога України у війні буде вигідна Китаю, від якого зараз сильно залежить РФ.

Exit mobile version