Мобілізація в Україні: адвокат розповів, чи мають право військові перевіряти на вулиці документи та затримувати громадян

В Україні продовжується загальна мобілізація. Адвокат Ростислав Кравець розповів, що робити, якщо військовий просить у вас документи на вулиці і чи має він право затримувати вас.

Мобілізація в Україні

Фото – 24tv.ua

Юрист розповів, що військовослужбовці не мають права вимагати в українців документів на перевірку на вулиці, такими повноваженнями наділені лише представники Нацполіції.

Про це повідомляє «НБН» з посиланням на ТСН.ua.

За словами адвоката, якщо військовослужбовець у громадському місці вимагає у вас показати документи, не треба з ним сперечатися чи скандалити. Кравець рекомендує подякувати за таку увагу та йти далі.

Експерт нагадав, що правоохоронці та представники ТЦК фіксують вручення повісток громадянам на бодікамеру, тому можна запитати у військового чи включив він її. Також українці мають право фіксувати розмову на свій смартфон.

При цьому якщо у вас просить документи на перевірку співробітник Нацполіції, називаючи причину, їх потрібно показати правоохоронцю.

Нагадаємо, що у Верховній Раді анонсували створення нового реєстру громадян, які ухиляються від мобілізації.

Exit mobile version