9 травня в Україні: соцопитування показало, як змінилося ставлення громадян до святкування Дня перемоги

Останніми роками в Україні переосмислили значення 9 травня. Якщо раніше більшість громадян вважали його одним із найважливіших свят, то зараз воно сприймається як пережиток минулого. Це підтверджують результати соціологічних опитувань.

День пам'яті в Україні 8 травня

Фото – unian.net

Результати досліджень Київського міжнародного інституту соціології показують, що ще 13 років тому 58% опитаних вважали День перемоги одним із найулюбленіших та найважливіших свят. Після вторгнення РФ в Україну вже у 2016 році цей показник знизився до 35%, а у 2021 році – до 30%.

Про це повідомляє «НБН» з посиланням на видання «Слово і діло».

На сьогодні лише 13% респондентів є «прихильниками» Дня перемоги. Соціологи зазначають, що таке падіння його популярності пов’язане з повномасштабним російським вторгненням, а також тим, що в Росії це мілітарне агресивне свято.

Після 24 лютого 2022 року 80% жителів нашої країни обрали День пам’яті жертв війни і лише 15% опитаних українців продовжують святкувати День перемоги.

Раніше результати соцопитування показали, скільки жителів країн-держав Євросоюзу впевнені у перемозі українців у війні проти Російської Федерації.

Exit mobile version