Британські аналітики назвали ключову помилку, яка призвела до провалу контрнаступу ЗСУ у 2023 році

Експерти Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI) назвали низку помилок, які призвели до провалу контрнаступу Сил оборони України влітку 2023 року, вказавши на ключову із них.

ЗСУ біля річки Дніпро

Фото – apnews.com

Аналітики британського інституту опублікували доповідь, в якій детально розібрали причини невдачі контрнаступу ЗСУ влітку 2023 року, інформує «НБН» із посиланням на ВВС.

Експерти RUSI пишуть, що за планом командування Сил оборони 12 бронетанкових та механізованих бригад мали здійснити прорив на ділянці фронту шириною 30 кілометрів, на Запоріжжі протягом тижня ізолювати Токмак і після просунутися до Мелітополя.

За такого темпу просування захисників ЗС РФ не встигли б підтягнути резерви і ЗСУ треба було б подолати спротив 6 полків армії Путіна в обороні. Проте план українського військового керівництва не спрацював через низку помилок.

Україна отримала недостатню кількість зброї, інші постачання від союзників затримувалися, тож бійці не змогли належним чином опанувати нову техніку.

У контрнаступі командування зробило ставку на менш підготовлені підрозділи, залишивши досвідчених захисників інших ділянках фронту. Також у ході операції українські сили розпорошилися за кількома напрямками.

Крім цього, РФ отримала точні розвідувальні дані про напрямок головного удару Сил оборони через провал оперативної безпеки з боку Києва та його партнерів.

Проте ключовою помилкою, через яку провалився контрнаступ ЗСУ, експерти назвали розрахунок командування на те, що окупанти не витримають і втечуть, як це було під час деокупації Харківщини два роки тому. Однак такий сценарій не повторився, і українські війська безнадійно втратили темп.

Раніше в ISW назвали терміни, в які ЗСУ зможуть перейти від оборони до контрнаступу.

Exit mobile version