Інноваційні технології у сучасних ноутбуках

Розвиток технологій, особливо в частині мініатюризації електронних компонентів, цілком очікувано призвело до подальшого вдосконалення лептопів.

Як відомо, їх розміри накладають жорсткі обмеження на можливість встановлення потужніших процесорів, накопичувачів, відеокарт. Але цей чинник і є потужним стимулом поліпшення їх характеристик. Справді, сьогодні ринок пропонує моделі, що вражають своїми можливостями. Пропонуємо ознайомитися з найбільш перспективними технологіями, які вже використовуються в портативних ПК.

Нове покоління CPU

Еволюція процесорів у бік зменшення обсягу технологічного процесу виготовлення чіпів помітно сповільнилася. Але лідери ринку, компанії Intel та AMD, продовжують дослідження в цій галузі. Останні версії ноутбучних процесорів мають покращену архітектуру, а їхню швидкодію вдалося підвищити завдяки збільшенню кількості ядер і потоків. При цьому енергоефективність таких чіпсетів навіть покращилася Як приклад можна назвати процесори Alder Lake від Intel (12-е покоління) та 13-ту генерацію Raptor Lake з їх енергоефективними та продуктивними ядрами. У AMD теж є гідний конкурент – Ryzen 6000 серії, в основі якого лежить чіпсет Rembrandt.

OLED та IPS-матриці з високою частотою оновлення

Епоха TN-дисплеїв відходить у минуле. Моделі з IPS- та OLED-матрицями забезпечують кращу контрастність, насиченість кольорів, кути огляду. У поєднанні з високою роздільною здатністю такі ноутбуки гарантують чудову якість картинки. Зазначимо, що використання в OLED-матрицях органічних світлодіодів дозволило досягти безпрецедентної глибини чорного кольору та забезпечити вищий показник HDR.

Вага, габарити

Практично всі відомі виробники мають у своєму асортименті компактні та легкі моделі, адже прагнення мобільності передбачає наявність саме цих якостей. Але це не означає, що в результаті страждає продуктивність або автономність: так, у флагманських моделей вони вищі, але на те вони і флагмани. Взяти той же MacBook Air M1: він вважається одним із найтонших лептопів, але оснащений високопродуктивним процесором Apple M1.

Сенсорний екран

Все більше виробників впроваджують у свої лінійки ноутбуки з сенсорним дисплеєм, що певною мірою перетворює їх на високопродуктивні планшети. Власник такого лептопа має можливість вибирати найкращий спосіб управління роботою ноутбука та програмного забезпечення. Гарний приклад – HP Pavilion x360 з 14-дюймовим сенсорним екраном. Це, до речі, бюджетна модель, яка на сайті Алло.юа у Харкові коштує від 15 000 грн (акційні ціни ще нижчі, від 10 тис. грн). Як бачимо, щоб придбати сучасний ноутбук із інноваційними характеристиками, зовсім не потрібно віддавати кілька місячних зарплат. Але якщо з фінансами все гаразд, то в одному ноутбуці можна об’єднати всі перелічені переваги. Ну, або більшу їхню частину.

Exit mobile version