Скасування підвищення тарифів на воду в Україні: експерт попередив про майбутні проблеми

Кілька днів тому в Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, вирішили підвищити тарифи на водопостачання/водовідведення, в середньому, на 33 відсотки вже з липня, проте пізніше президент України Володимир Зеленський зазначив, що такі зміни є «ганебними та непрофесійними», і що їх не було заздалегідь погоджено з урядом.

Кран.

Фото - freepik.com

Про те, чому анулювання підвищення тарифів на воду в нашій країні може викликати не тільки труднощі з енергопостачанням водоканалів, пише «НБН», посилаючись на експертну думку директора Аналітичного центру «Асоціації міст України» Ярослава Рабошука, опубліковану в «РБК-Україна».

За словами Рабошука, наразі тарифи не встановлені на економічно обґрунтованій позначці, оскільки, схоже, вартість води стануть «диктувати зверху», що призведе до зростання заборгованості водоканалів за постачання електрики. Також, оскільки водоканали не візьмуть на себе відповідальність за постачання води без попереднього знезараження, основний обсяг коштів витрачатиметься на процес очищення ресурсу і «приведення його до стандартів питної води», тобто оплачувати електрику стануть за залишковим принципом. Отже, існує висока ймовірність того, що водоканали відключатимуть від енергопостачання за борги, і, відповідно, побутові споживачі України теж залишаться без води.

Раніше ми писали про те, як із цього місяця зростуть тарифи на воду в деяких регіонах України.

Exit mobile version