У НБУ пояснили причини уповільнення темпів інфляції навесні, оновивши річний прогноз

Минулого місяця індекс споживчої інфляції в річному вимірі (р/в) сповільнився до 3,2 відсотка, тобто зупинившись на темпах, нижчих за раніше прогнозовані банком-регулятором (5 відсотків).

НБУ.

Фото - newsler.info

Про те, що таке відхилення від прогнозу було забезпечено динамікою складових, що мають непередбачувані властивості, наприклад, вартості сирих продуктів харчування, пише «НБН», посилаючись на офіційну сторінку Національного банку України (НБУ).

На думку аналітиків НБУ, прискорення здешевлення сирих продуктів (овочі/фрукти) безпосередньо спровоковано сезонно-часовими факторами, вплив яких, судячи з усього, виснажиться до другого півріччя 2024 року. Зокрема, йдеться про ефекти істотних обсягів минулорічних врожаїв і м’якого зимового періоду цього року, включно з наслідками «транспортної кризи» біля західних кордонів, — обмеження вивезення агропродукції позначилося на зростанні динаміки пропозицій певних продуктів харчування на внутрішньому ринку країни.

Також, дещо повільніше, ніж передбачалося, дорожчало автопаливо, як унаслідок більш стриманого підвищення загальносвітової вартості нафти, так і через теплу зиму, що визначило знижену потребу в закупівлі енергоносіїв.

Утім, ключовий інфляційний тиск, на якому позначається поточна монетарна модель НБУ, послаблювався набагато помірніше і був близьким до прогнозування банку-регулятора — базові темпи інфляції в березні «скинули швидкість» лише до 4,2 відсотка р/в.

Раніше ми писали про те, в яких банках українці вважають за краще відкривати депозити.

Exit mobile version