Економіст пояснив рекордне зростання вартості яєць і картоплі в Україні

Відповідно до даних Держстату, індекс споживчих цін в Україні зріс на 144,2 відсотка, і це означає — вартість продуктів, усереднено, підвищилася на 44,2 відсотка.

Ринок.

Фото - espreso.tv

Як інформує «НБН» із посиланням на матеріал «Радіо Свобода», від початку війни ціни на певні продукти в Україні збільшилися, в середньому, майже у 2 рази — на 44 відсотки.

За словами експерта-економіста Олега Пендзина, вищеописана динаміка пояснюється просто — поточний рік був неврожайним, і малий обсяг зібраної агропродукції здебільшого і вплинув на зміну цін у більший бік.

Зокрема, аналітик наголосив — аграрії викопали на 30 відсотків менше картоплі, і, відповідно, цей коренеплід «пішов угору». Також, 70 відсотків собівартості яйця — витрати на придбання комбікорму і кукурудзи, яких було зібрано мінус 10 млн тонн, і, — «це не могло не позначитися на вартості».

Крім того, ключовим фактором, що спровокував таке рекордне зростання цін, є наступ «другої армії світу» і масштабні обстріли, через що скоротилася площа земель, які зможуть обробляти вітчизняні фермерські господарства.

Раніше ми писали про те, що аналітики показували, скільки заборгувало населення України за мікрокредитами.

Exit mobile version