Проти українського народного депутата в Білорусі порушили кримінальну справу «за погрози президенту»

У Білорусі порушили кримінальну справу проти депутата Верховної ради Олексія Гончаренка, який різко відреагував на адресоване українцям вітання Олександра Лукашенка до Дня незалежності України.

Генпрокуратура Білорусі

Генпрокуратура Білорусі. Фото - sputnik.by

Про це 25 серпня повідомила прес-служба егнпрокуратури Білорусі, повідомляє «НБН» з посиланням на zerkalo.io.

Встановлено, що підозрюваний у зв’язку з привітанням Олександром Лукашенком народу України з Днем Незалежності розмістив у мережі інтернет публікацію, в якій містилися погрози щодо Олександра Лукашенка, а також неправдиві відомості про політичний та соціальний стан у Білорусі.

– повідомили у Генпрокуратурі.

Для провадження попереднього розслідування кримінальну справу направили до Слідчого комітету.

У розмові із «Дзеркалом» нардеп пояснив, що для нього це не стало несподіванкою, а від своїх слів він не відмовляється. Він також зазначив, що кримінальна справа від Лукашенка – «це як орден пошани».

Це просто приємно, прикрасили мені сьогоднішній вечір

– додав депутат Верховної ради України.

Політик також розмістив «офіційний коментар» у своєму телеграм-каналі:

Пізніше нардеп додав, що не розуміє суті звинувачення.

Мені інкримінували: загрозу насильством „президенту“ Білорусі та дискредитацію Республіки Білорусь. Одне запитання: а де я загрожував насильством Світлані Тихановській?

Нагадаємо, напередодні, 24 серпня, Олександр Лукашенко привітав українців із Днем незалежності. Він побажав народу України «мирного неба та толерантності», а співучасть у російській агресії назвав «суперечностями».

Це побажання викликало обурення серед українців. Наприклад, радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк зазначив, що «цинізм Лукашенка зрозумілий, прозорий та юридично зафіксований».

А нардеп України Олексій Гончаренко написав, що «Лукашенко висітиме на стовпі наступного українського дня незалежності» — саме цей вислів вирішив прокоментувати МЗС Білорусі.

Півроку тому, 24 лютого, Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Влада в Мінську заперечує участь білоруської армії у бойових діях на боці РФ, водночас територія Білорусі з початку вторгнення, а також в окремі періоди пізніше активно використовувалася російською армією для завдання ударів по Україні — це визнав і сам Лукашенко.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що Буданов озвучив думку щодо вторгнення військ Білорусі в Україну

Exit mobile version