Трамп має повне право брати участь у виборах президента: рішення Верховного суду США

Верховний Суд у Сполучених Штатах Америки дав дозвіл Дональду Трампу брати участь у праймеріз у штаті Колорадо. Це означає, що у Трампа є можливість бути кандидатом від Республіканської партії на виборах президента США.

Дональд Трамп

Фото - ria.ru

Як інформує “НБН“, про це йдеться в матеріалі CNN.

Як відомо, раніше Верховний суд Штату Колорадо, ґрунтуючись на третьому пункті 14 поправки до Конституції США, заборонив Трампу брати участь у виборах у цьому штаті. Ця поправка забороняє обиратися на посаду тим, хто був причетний до “повстання або заколоту”. Але Верховний Суд США це рішення скасував.

Згідно з думкою суду, Дональд Трамп порушував 14 поправку до Конституції США, згідно з якою повстанці не можуть обіймати високі посади. Дональда Трампа звинувачували в порушенні цієї поправки у справі про штурм Капітолія в січні 2021 року. 

Як наслідок, Верховний Суд ухвалив рішення одноголосно, що скасувало постанову Верховного суду Колорадо, згідно з якою Трамп не зміг знову балотуватися в президенти. Більша частина суддів мають думку, що штати не можуть усунути жодного федерального чиновника з голосування, особливо президента, без попереднього ухвалення закону Конгресом.

Сам Дональд Трамп стверджував, що спроби заборонити йому балотуватися призведуть до того, що в країні почнеться хаос і безлад, якщо вони будуть успішними. Крім того, колишній президент США заперечував, що був учасником повстання і стверджував, що 14 поправка до Конституції не стосується посади президента.

Нагадаємо, раніше Трамп заявив, що Байден хоче віддати Україну Путіну.

Exit mobile version