Німеччина дратує країни НАТО дискусіями щодо назви нової програми допомоги Україні – ЗМІ

Західні ЗМІ пишуть, що союзники Німеччини в НАТО незадоволені тим, що Берлін влаштовує суперечки через назву нової програми підтримки України країнами Альянсу.

Німеччина

Фото – reuters.com

Агентство dpa, посилаючись на дипломатичні джерела, заявило, що поведінка ФРН викликає роздратування у багатьох союзників в Організації Північноатлантичного договору, інформує «НБН» з посиланням на Der Spiegel.

Повідомляється, що в НАТО нібито вирішили назвати нову програму підтримки України NATO Mission Ukraine, проте Берлін закликає прибрати слово «місія». Німецьке керівництво побоюється, що така назва створить враження про намір Альянсу відправити в Україну війська, а кремлівська пропаганда використає це для дезінформації.

Союзники ФРН не розуміють, навіщо їм озиратися на РФ, і ці аргументи Берліна для них виглядають незрозумілими. У свою чергу, німецька влада пропонує назвати програму Pledge Assistance Coordination and Training (PACT), яка ясно дасть зрозуміти, що план організації передбачає координацію військової допомоги для українців. Однак цю пропозицію в НАТО не підтримали.

Зазначимо, що дебати в Альянсі стосуються переходу військово-політичного блоку до координаційної роботи із допомоги Україні, яка раніше проводилася у форматі «Рамштайн» під керівництвом США. Відповідне рішення було ухвалено через перспективу повернення Дональда Трампа у Білий дім та непередбачуваної політики Вашингтона.

Раніше канцлер ФРН Олаф Шольц прокоментував рішення Берліна зняти заборону на застосування ЗСУ німецької зброї для ударів по об’єктах у РФ.

Exit mobile version