Зберегти шлюб під час війни: психолог озвучила причини розлучень і пояснила, як цьому запобігти

Війна істотно вплинула на всі сфери життя українців, у тому числі і на відносини. За статистикою, понад 70% пар, де партнер перебуває на фронті, розривають шлюб під час несення служби або протягом року після її закінчення.

Як зберегти шлюб

Як зберегти шлюб під час війни. Фото – credo.pro

Психолог Вікторія Шкрябун пояснила невтішну тенденцію та розповіла, як уникнути розлучення.

На своїй сторінці в Instagram фахівець виклала пост, у якому розповіла, як бачить стосунки у парі в умовах війни. За словами психолога, ритм життя українців, які вступають до армії, суттєво змінюється, їм потрібно адаптуватися до нових умов, для чого потрібний великий ресурс, інформує «НБН».

Шкрябун зазначає, що, потрапляючи до ЗСУ, чоловікам у якомусь сенсі треба сепаруватися від минулого життя та близьких людей, щоб налагодити нові зв’язки. Однак це не означає, що сім’я втрачає для них цінність, просто у військових немає можливості приділяти рідним стільки часу та уваги, як раніше, в тому числі і в емоційному розумінні.

Іноді військовослужбовців вчать відключати емоції і це правильно, оскільки таким чином вони зберігають свою психіку, щодня стикаючись із жахами війни – постійним стресом, загрозою своєму життю, втратою бойових товаришів. Усунення і велика замкнутість – результат таких обставин, тому чоловіки часто не можуть поділитися зі своїми половинками чимось про те, що відбувається.

Складно доводиться і партнеру, який залишається в тилу, адже на його плечі лягають усі проблеми, побут та обов’язки. Ситуацію посилює страх втрати коханої людини, яка викликає напружений емоційний та психічний стан. В результаті контакт у парі стає нестабільним, виникають сварки та образи, які розхитують стосунки.

Психолог радить вникати у те, що відбувається з вами та з партнером, щоб уникнути неправильної інтерпретації дій половинці. Не менш важливо парі придумати свій ритуал єднання, тобто щось, що вони робитимуть разом. Істотну допомогу надасть психотерапія військовим та членам їхніх сімей, особливо у ситуації, коли партнери не можуть самостійно дійти спільного розуміння.

Раніше психолог розповів про синдром біженця та пояснив, що робити переселенцям, щоб адаптуватися до нових життєвих умов та повернути стабільний емоційний стан.

Exit mobile version