Як з’являється пристрасть до солодкого: ендокринолог розповіла про фізіологічні та психологічні причини

Ендокринолог Юлія Кривов'яз розібрала поширену проблему – постійний потяг до солодкого. Лікар пояснила, що пристрасть до смачненького має фізіологічні та психологічні причини.

Потяг до солодкого

Потяг до солодкого. Фото – thevoicemag.ru

У своєму блозі в Instagram медик пояснила, чому замість того, щоб розібратися чим замінити солодкі продукти, ми біжимо до холодильника чи супермаркету на пошуки цукерок, інформує «НБН».

Одна із психологічних основ потягу до солодкого – високий рівень стресу. Стан фізичної та психологічної напруги спонукає тішити себе смачненьким, оскільки солодощі викликають підвищення рівня дофаміну, серотоніну та ендорфінів, які викликають короткочасне поліпшення настрою.

За словами ендокринолога, якщо ви відчуваєте втому і не висипаєтеся, за допомогою продуктів з цукром ви намагаєтеся підвищити свою активність і підбадьоритися.

До фізіологічних основ тяги до солодких продуктів належать безвуглеводні дієти. Кривов’яз пояснює, що якщо людина не снідає, через зниження рівня глюкози в крові виникає почуття голоду та дратівливість, які заїдають чимось смачним замість повноцінного прийому їжі. Так, солодке підвищить цукор у крові, але не дасть жодної цінності і вже надвечір організм попросить «паливо» у вигляді мучного чи солодкого.

Викликає почуття голоду та інсулінорезистентність, на цьому фоні також з’являється потяг до солодких продуктів. Крім того, іноді хочеться смачненького через брак заліза в організмі, що призводить до втоми та слабкості. Тілу захочеться одержати швидку енергію за рахунок цукру. Також у вигляді потягу до солодкого може проявитися і дефіцит хрому, цинку та магнію.

Раніше ендокринолог розповіла, як припинити заїдати стрес. Лікар пояснила, як побачити різницю між емоційним та справжнім почуттям голоду.

Exit mobile version