Чи допомагає вітамін С при застуді: відповідь сімейного лікаря

Восени зростає кількість ГРВІ та інших простудних захворювань, тому в цей період більшість людей згадують про вітамін С. Сімейний лікар Крістіна Авраменко пояснила, чи справді цей вітамін у таблетках чи скибочка лимона до чаю можуть зменшити симптоми чи кількість днів хвороби.

Вітамін С

Вітамін С. Фото – style.rbc.ru

У своєму блозі в Instagram медик пише, що допомогти розібратися в цьому питанні могли б дослідження фахівців, проте їхні результати є суперечливими, інформує «НБН».

За словами Авраменко, висновки одних досліджень демонструють, що ефективність вітаміну С у питанні скорочення тривалості симптомів ГРВІ не більша, ніж ефект плацебо.

У той же час інші статистичні дані показали, що щоденний прийом вітаміну С скорочує тривалість симптомів застуди на 15% у дітей і на 8% у дорослих.

Лікар зазначила, що люди можуть хворіти менше днів, проте якщо вони приймають денну норму вітаміну С, а не у разі збільшення дози. Відповідно, на думку медика, варто зробити акцент на регулярному і збалансованому харчуванні, замість прийому вітаміну 365 днів.

Вона пояснила, що вітамін С не синтезується нашим організмом самостійно, людина отримує його з їжі. Якщо ви вірите в його лікувальні властивості, краще в період хвороби збільшити споживання овочів та фруктів замість прийому таблеток.

Зазначимо, що з приходом осені багато хто включає в щоденну рутину прийом вітамінів. Гастроентеролог Ірина Бережна нагадала про протипоказання та розповіла, чим може обернутися безграмотний прийом таких препаратів.

Exit mobile version