Почуття провини під час війни: психіатр пояснив, що робити українцям із цим станом

Українці часто відчувають провину через те, що вони вижили, а їхні співвітчизники загинули або страждають від докорів совісті, вважаючи, що вони роблять для перемоги недостатньо. Із цим станом стикаються і громадяни, які виїхали за кордон, а також військовослужбовці. Психіатр пояснив, чи потрібно робити щось із такими думками та емоціями.

Українські біженці

Фото - unian.net

Професор кафедри загальної, дитячої, судової психіатрії та наркології Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика Борис Михайлов пояснив, що почуття провини під час війни – це природна реакція.

Про це повідомляє «НБН» з посиланням на видання «РБК-Україна».

За словами доктора медичних наук, військові переживають такі емоції через те, що гинуть їхні товариші, з якими вони перебували за однакових умов. Цивільних, які виїхали з країни, мучать докори совісті, оскільки вони перебувають у безпеці.

При цьому, за словами психіатра, не всі люди страждають від почуття провини, а висловлюються про свою жалість та смуток, бо «так треба», враховуючи ситуацію в соціумі.

Професор радить українцям, яким некомфортно через почуття провини, звертатися за допомогою до фахівців, щоб вийти із цього стану.

Раніше в МОЗ розповіли українцям, як покращити свій психологічний стан у період тривалих відключень світла.

Exit mobile version