Лікар пояснила, у чому небезпека безконтрольного прийому вітаміну D

Ендокринолог, дієтолог Катерина Толстікова розповіла, що безконтрольний прийом вітамінів шкодить здоров'ю. Лікар пояснила, чому всі охочі не можуть пити, зокрема, вітамін D і як визначити норму.

Вітаміни

Фото – Polina Tankilevitch / pexels.com

У своєму блозі в Instagram лікарка розповіла, що вітамін D слід приймати виключно за наявності показань до цього. Його не варто пити постійно або приймати у великих дозах, повідомляє «НБН».

За словами Толстікової, вітамін D нічого не лікує, але умовно знижує ускладнення наявних захворювань. Щоб точно знати свої показники, потрібно здати аналіз.

Як пояснила ендокринолог, якщо у вас дефіцит – прийом вітаміну D покращить ситуацію, якщо норма чи профіцит – ситуація погіршиться, тобто у двох із трьох випадків неконтрольований прийом вітаміну негативно впливатиме на здоров’я.

Дієтолог розповіла, що перевірити цей показник теоретично потрібно всім, проте є групи ризику, яким це конче необхідно: людям, які дуже мало знаходяться на сонці, мають проблеми з всмоктуванням кишечника, тим, хто має ожиріння, остеопороз чи підвищену пігментацію шкіри.

Також аналіз потрібно здати тим людям, які приймають препарати, що прискорюють розпад вітаміну D.

Раніше дерматолог пояснила, як вибрати та правильно наносити сонцезахисний крем.

Exit mobile version