Аналітики ISW розповіли, як Кадиров та Пригожин своїми заявами про Лиман нашкодили Путіну

Експерти американського Інституту вивчення війни стверджують, що глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров та олігарх Євген Пригожин, який контролює групу ПВК «Вагнер», своїми висловлюваннями про звільнення ЗСУ Лимана на Донеччині нашкодили кремлівському диктатору Володимиру Путіну.

Євген Пригожин та Рамзан Кадиров

Євген Пригожин та Рамзан Кадиров. Фото – korrespondent.net

У звіті Інституту вивчення війни сказано, що у суботу, 1 жовтня, чеченський лідер заявив, що командування ЗС РФ не здатне відреагувати на загострення ситуації навколо Лимана, інформує «НБН».

На думку Кадирова, Росія має «звільняти» анексовані українські території з використанням усіх засобів, у тому числі із застосуванням ядерної зброї малої дальності. Пригожин повторив критику на адресу командування путінських військ за главою Чечні.

Аналітики ISW зазначають, що заяви Кадирова та Пригожина глибоко вплинули на інформаційний простір у Російській Федерації. Їхні висловлювання, як пишуть експерти, зламали наратив Кремля, який намагався пом’якшити ситуацію через поразку навколо Лимана.

Чеченський лідер напав на командувача ЦВО Олександра Лапіна, звинувативши його у провалі в Лимані. Президент РФ публічно висловлював свою довіру генерал-полковнику у червні, коли Міноборони оголосило про перемогу під Лисичанськом. Існує думка, що диктатор керував командуванням окупантів та приймав оперативні рішення на фронті.

В ISW додали, що, ймовірно, президент відповідальний за те, що угруповання в Лимані не було посилене і росіяни не намагалися утримати місто. Тому нападки глави Чечні на Лапіна – непрямий напад на Путіна.

Раніше відступ російських підрозділів із Лиману прокоментувала британська розвідка.

Exit mobile version