Вторгнення в Україну з Білорусі: військовий експерт розповів, як утримати Лукашенка від прямої участі у війні

Військовий експерт Сет Кропсі зазначає, що нелегітимний президент Республіки Білорусь боїться втягувати свою країну у відкриті бойові дії проти України, проте готовий надавати різну допомогу армії Путіна.

Олександр Лукашенко

Олександр Лукашенко. Фото – rbc.ru

Експерт вважає, що загроза більшого залучення Республіки Білорусь у війну проти України на боці російських окупантів зростає. У матеріалі для американського видання National Review Кропсі розповів, що може зробити Захід, щоб утримати Лукашенка подалі від бойових дій, інформує «НБН».

За його словами, білоруський диктатор уже надає військову допомогу главі Кремля, дозволяючи російським загарбникам використовувати територію його країни та склади.

Експерт зазначає, що ЗС РБ досить слабкі, але їхня пряма участь у війні сприятиме ескалації та загрозі прямого конфлікту між Північноатлантичним Альянсом і Росією. Лукашенко розуміє, що подальша інтеграція з РФ закінчиться повним поглинанням Білорусі.

Самопроголошений президент намагається балансувати між Заходом та Москвою, проте Путін втягує його у війну дедалі більше. З цієї причини США та Альянс мають серйозно поставитися до загрози вторгнення армії Білорусі до України та діяти на випередження.

Кропсі пропонує Заходу здійснити два кроки, які утримають білоруського диктатора від прямої участі у бойових діях.

По-перше, Мінськ має отримати від Альянсу чітке попередження про військову відповідь блоку НАТО на вторгнення армії РБ в Україну. По-друге, нелегітимному президентові треба запропонувати можливість «відступу», який передбачає відмову від підтримки Кремля та надання захисту із боку західних країн.

Зазначимо, що у ЗСУ оцінили ймовірність вторгнення армії Лукашенка до України навесні наступного року.

Exit mobile version