25 жовтня – день ангела Валерія: що не можна робити сьогодні і кого вшановують православні християни

У п'ятницю, 25 жовтня, іменини святкує Валерій, також цього дня православні християни вшановують пам'ять святих мучеників Маркіяна та Мартирія.

Ангел

Фото – Jan Van Bizar / pexels.com

25 жовтня – день ангела Валерія, це ім’я походить від латинського слова valere, що означає «бути сильним, здоровим». Це активний, сміливий, привабливий чоловік, який не страждає на комплекси. Він не зраджує своїх принципів та ідеалів, ніколи не стоїть на місці у досягненні цілей, інформує «НБН».

Цього дня православні українці вшановують пам’ять мучеників Маркіяна та Мартирія. Святі жили у 3 столітті н.е. у Константинополі і були римськими воїнами, Маркіян – командиром, а Мартирій – солдатом. Будучи вірними християнами, вони відмовилися поклонятися римським богам, за що їх засудили до страти. Мощі мучеників зберігаються у катакомбах італійської столиці.

Згідно з народними віруваннями, сьогодні заборонено наклепувати, брехати, пліткувати, відмовляти нужденним у допомозі. Наші пращури цього дня не їли хліб, оскільки вважали, що через це весь рік буде важким, жінки уникали сліз, аби не накликати неприємності. Щоб не було в майбутньому великого горя, також не рекомендувалося багато сміятися.

25 жовтня у народі називали Дідівські плачі через традицію вшановувати пам’ять покійних членів сім’ї.

Раніше ми розповідали про значення імен Олексій, Опанас, Іван, Петро та Микола.

Exit mobile version