Шампанське: поширені помилки вживання

Унікальність шампанського полягає у особливостях виробництва.

Для приготування напою використовують сорти винограду Піно Нуар, Піно Менье, Шардоне, які вирощують у провінції Шампань у Франції. Виноград для шампанського збирають уручну. Сировина проходить первинну та вторинну ферментацію, у процесі якої напій насичується вуглекислим газом. Вторинна ферментація протікає у закупореній пляшці. Технологія виготовлення розроблена сотні років тому і не змінюється за всю історію існування. Якщо ви збираєтеся купити шампанське і влаштувати романтичну вечерю або весело провести час з друзями, запам’ятайте кілька порад, які допоможуть гідно оцінити смак та аромат напою.

Запобігання помилкам

Напій витримують у пляшках не менше 1,5 років. Під час витримки їх постійно повертають. Колір шампанського стає золотистим, смак обростає новими нюансами, серед яких вгадуються відтінки сухофруктів, меду та горіхів. В ароматі витриманого напою є нотки лимона, грибів, бріош, груш або яблук, спецій для випічки. Якщо ви п’єте напій, куплений у маркеті важливих штук, з винних келихів, неважко вдихати яскравий аромат і насолоджуватися його відтінками. Зіпсувати дегустацію можуть лише помилки:

  1. Занадто сильне охолодження перед подачею. Якщо температура напою менше 10°C, складний смаковий та ароматичний букет не розкриється.
  2. Відкривання пляшки, коли пробка вилітає. Жоден сомельє не відкоркує шампанське в такий спосіб. При відкорковуванні великим пальцем або рушником притримують пробку, щоб вона не вистрілила. Пляшку тримають під кутом 45°, не спрямовуючи на людей.
  3. Наповнення келиха більш ніж наполовину. Спочатку наливають не більше чверті келиха та після зменшення рівня піни доливають напій до половини.
  4. Зберігання пляшки у вертикальному положенні. Якщо ви купили пляшку і не збираєтеся відкорковувати найближчим часом, помістіть її в темне, сухе, прохолодне місце, поклавши горизонтально. У такому положенні пробка омивається шампанським і не пересихає.
  5. Охолодження напою в морозильну камеру. Через замерзання вмісту пляшка може луснути. Перетворення на лід та подальше розморожування може погіршити смакові та ароматичні характеристики продукту.

Ґрунт у регіоні Шампань містить доісторичні морські мікроорганізми. Особливості складу ґрунту сприяють своєрідному смаку винограду та напою, який з нього готують. Престижний французький напій коштує недешево, тому важливо отримати від дегустації справжню насолоду. Пухирці, які довго залишаються на стінках келиха – ознака якісного шампанського, зробленого відповідно до класичної технології. Перший келих має вирішальне значення в оцінці смаку. Напій містить найбільше бульбашок та максимальну концентрацію ароматичних речовин.

Як отримати більше задоволення від вживання шампанського

Досвідчені дегустатори рекомендують забути про те, що сьогодні вам відведено роль експерта, просто розслабитися та насолоджуватися смаком дивовижного напою. Якщо ви випадково забули закрити пляшку і всі бульбашки випарувалися, виправити ситуацію допоможе столова ложка темних родзинок. Після додавання родзинок пляшку потрібно закрити пробкою. Через 30-40 хвилин бульбашки заграють у шампанському з новою силою.

Exit mobile version